04

Apr 2013

Food, Philosophy and Art – Cibo, Filosofia e Arte.

April 4, 2013

Food, Philosophy and Art – Cibo, Filosofia e Arte
Convergence Pollenzo
April 4-5 2013

Nicola Perullo
Scientific Director – Direttore Scientifico
With the collaboration of students of the University of Gastronomic Sciences

Se ci sia una relazione tra cibo e arte è una questione molto antica, che la filosofia si
è posta fin da Platone. Ma oggi la domanda è più viva che mai, e contorna i vari
discorsi sulla gastronomia e la cucina: innanzitutto al riguardo della capacità creativa
dei cuochi, ma anche dello statuto stesso dell’arte nell’epoca della riproducibilità
tecnica, delle immagini e dell’estetizzazione della vita quotidiana. Quale arte per la
cucina? Esiste un’arte naturale nel cibo? Quale è il rapporto tra estetica ed etica per
l’esperienza gastronomica? Che relazione c’è tra immagine, suono, gusto? È
possibile una somaestetica del cibo? Per la prima volta, un convegno internazionale
discuterà in modo approfondito e performativo su queste e altre domande,
mettendo a confronto, in una prospettiva trans-disciplinare, cuochi, filosofi e
semiologi, studenti e artisti, ricercatori e appassionati. Non solo comunicazioni
frontali, secondo la tradizione convegnistica; ma anche workshops e interazione tra
competenze e prospettive diverse – per un think tank complessivo sul presente del
pensiero alimentare che parte dalla questione dell’arte.
The complex relationship between food and art is a topic that has been explored by
philosophers since the time of Plato. Today this discussion is more relevant than ever
with the rising interest in gastronomy and cuisine, as well as new perspectives on the
artistic capacity of chefs, the significance of art in the context of rapid technological
advancement, and the strong influence of imagery and aesthetics on our daily lives.
What place does art hold in the kitchen? Is art inherent in food and cuisine? How do
ethics and aesthetics interact in gastronomy? What is the relationship between
image, sound, and taste? Is a somaesthetics of food possible? For the first time,
such questions will be explored in depth at an international convergence of chefs,
philosophers, semiologists, students, artists, researchers, and passionate individuals
from all walks of life. Using the more traditional medium of lecture in conjunction
with workshops and facilitated interactions between people of diverse skill sets and
perspectives, this event will create a unique, dynamic think tank on the philosophy
and art of food.

The sessions will be in English and Italian; English and Italian simultaneous translation available.

Dawnload Program

4/4, Sala Rossa, Albergo dell’Agenzia – Pollenzo
Opening Ceremony / Saluto di Apertura
9:00
Prof. Piercarlo Grimaldi, Dean-Rettore Università degli Studi di Scienze Gastronomiche
Carlo Petrini, President-Presidente Università degli Studi di Scienze Gastronomiche
Prof. Nicola Perullo, Scientific Director of Convergence Pollenzo/Direttore Scientifico del Convegno

Morning Conferences / Comunicazioni del Mattino
9:30 Richard Shusterman
The art of eating / L’arte di mangiare.
10:15 Massimo Bottura
Culture, knowledge, responsibility / Cultura, conoscenza, responsabilità.
11:00 Coffee Break
11:15 Harald Lemke
How to aesthetize the political ethics of food? The culinary creativity of meatless
meat / Come rendere estetica l’etica del cibo? La creatività culinaria della carne senza carne.
12:00 Daniel Patterson
Telling stories: food, aesthetics and language/Raccontare storie: cibo, estetica e linguaggio.
12:40 Nicola Perullo
Which art for food?/Quale arte per il cibo?
13:30 – 14:30 Lunch
Short Talks / Comunicazioni Brevi
14:30 Tiziana Andina – Carola Barbero
Can food be art? / Il cibo può essere arte?
14:45 Robert Valgenti
Cooking as interpretation / Cucinare come intrepretazione.
15:00 Andrea Borghini
Food, art and nature / Cibo, arte e natura.
15:15 Marcello Arcangeli – Antonella Bianco
Photography and coffee: new perspectives of taste/Fotografia e caffè: nuove prospettive di gusto.
15:30 Discussion / Discussione

16:30 – 18:00 Parallel Workshops

16:30 – 17:15
A- Can food be art? – Il cibo può essere arte?
B- Food, art, environment – Cibo, arte e ambiente
17:15 – 18:00
C- Food, art, aesthetics and nature – Cibo, arte, estetica e natura
D- The art of eating – L’arte di mangiare

10.00-18:00
Art Performance
Edible work of Andrea Salvetti – Opera commestibile di Andrea Salvetti
La Foresteria – Pollenzo

5/4, Sala Rossa, Albergo dell’Agenzia – Pollenzo
Morning Conferences / Comunicazioni del Mattino

9:00 Oscar Farinetti
Founder of Eataly and President of the Association of Friends of the University of
Gastronomic Sciences.
Fondatore di Eataly e Presidente Associazione Amici Università di Scienze
Gastronomiche
9:30
Paolo Fabbri
Formulas and recipes of avant-garde/Formule e ricette d’avanguardia.
10:10
Ryan Bromley
Flavour unbound: “In pursuit of a rational tongue“/Il sapore slegato: “Alla ricerca di una lingua razionale”.
10.50 Andrea Petrini
Cosmopolis Redux
11:30 Coffee Break
12:00 Davide Scabin
Life of a modern chef: artisan, artist or designer? / Vita di un cuoco moderno: artigiano, artista o designer?
12:30 Gianfranco Marrone
Autographic and allographic. tasty and flavourful
Autografico e allografico. gustoso e saporito
13:15 – 14:30 Lunch
Music once was clean, clear and transparent. Just as food was: catchy, immediate and readable. What gave food this ?
SHORT TALKS / COMUNICAZIONI BREVI
14:30 Delfo Cecchi
Food, body, narrative/Cibo, corpo, narrazione.
14:45 Dario Mangano
Arts & crafts, food & design/Arte e artiginato, cibo e design.
15:00 Bob Noto
Food photography/Fotografare il cibo.
Gastrophony: sound horizons of Food/Gastrofonia: orizzonti sonori del cibo.
15:30 Discussion / Discussione
16:30 – 18:00 Parallel Workshops
16:30 – 17:15
A- Food, body, narrative / Cibo, corpo, narrazione.
B- Arts & crafts, food & design / Arte e artigianato, cibo e design.
17:15 / 18:00
C- Food Photography / Fotografare il cibo
D- Gastrophony: sound horizons of Food / Gastrofonia: orizzonti sonori del cibo.
18:00 Conclusive Remarks / Conclusioni
Food, Philosophy and Art – Cibo, Filosofia e Arte.

Convergence Pollenzo, April 4/5 2013.
Scientific Director – Direttore Scientifico: Nicola Perullo
With the support of the students of University of Gastronomic Sciences/Con il supporto degli studenti dell’Università degli studi di Scienze Gastronomiche:
Daniela Bieder, Maria Cobo, Manuel Lobeck, Charlotte Maberly, Leora Meidan, Myriam Pinkas, Alessia Rossino, Sebastian Sardo.